Skarlagensfeber

Hvad er skarlagensfeber?

Skarlagensfeber er hududslæt i forbindelse med halsbetændelse forårsaget af bestemte bakterier kaldet streptokokker. Sygdommen rammer især børn, men kan ses i alle aldre. Karakteristiske symptomer er hududslæt og 'hindbærtunge'.

 

Hvordan får man skarlagensfeber?

Man smittes med streptokokker enten ved direkte kontakt eller ved luftbårne dråber. Skarlagensfeber optræder samtidig med en halsbetændelse udløst af streptokokker.
Skarlagensfeber-udslettet kan også ses i forbindelse med streptokokinfektioner andre steder på kroppen - for eksempel betændelse i huden.

Man kan kun få skarlagensfeber én gang i livet. Skarlagensfeber kan således betragtes som et led i en streptokokinfektion og ikke som en selvstændig sygdom.

 

Symptomer:

  • Halsbetændelse med ondt i halsen, synkesmerter og feber.
  • Udslæt, der begynder i ansigtet. Dog er området omkring munden undtaget. Udslættet breder sig til kroppen, arme og ben. Det fortager sig igen efter tre til fem dage. Varigheden kan dog også være væsentligt kortere.
  • 'Hindbærtunge'. Tungen er meget rød.
  • Afskalning efter fem til syv dage dels på kroppen og dels i håndflader og fodsåler.

 

Hvad kan man selv gøre?

Ved tegn på halsbetændelse, feber og udslæt er det en god idé at søge læge.
Synkesmerter lindres med varme drikke og blød kost.
Drik rigeligt med væske.

 

Hvordan stiller lægen diagnosen skarlagensfeber?

Lægen stiller diagnosen ud fra sygdomsbilledet og en halspodning.

 

Hvordan behandles skarlagensfeber?

Streptokokker behandles med penicillin. I tilfælde af penicillinallergi behandler man med erytromycin, som er et andet antibiotika.

Januar 2007, MRA