Klamydia

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har klamydia?

Du kan have Klamydia uden at vide det. Så få foretaget en klamydiatest hos din læge, hvis du eller din partner har symptomer på klamydia.

Hos kvinder består testen i en lille prøve slim fra livmoderhalsen og urinrøret, der bliver taget med en vatpind. Hos mænd tages almindeligvis en urinprøve, men i nogle tilfælde tages prøven i urinrøret med en vatpind.

 

Hvad er klamydia?

Klamydia er en bakterie. Hos kvinder sætter klamydiabakterien sig i livmoderhalsen i toppen af skeden, men den kan også findes i urinrøret.

Hos mænd sætter klamydiabakterien sig i urinrøret. Både kvinder og mænd risikerer, at bakterien spreder sig til andre områder i underlivet og giver betændelse.

 

Hvad er symptomerne hos kvinder?

 • Svie og smerter ved vandladning
 • Unormalt meget og gulligt udflåd
 • Blødning uden for den almindelige menstruation og blødning efter samleje
 • Underlivssmerter hele tiden eller måske kun ved samleje
 • Stærke underlivssmerter og feber (underlivsbetændelse)

 

Hver anden kvinde med klamydia får ingen symptomer.

 

Hvad er symptomerne hos mænd?

 • Udflåd og kløe ved urinrøret
 • Svie og smerter ved vandladning
 • Udflåd ved endetarmsåbningen

Mindre end halvdelen af mænd med klamydia får symptomer.

 

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia smitter fra person til person ved samleje uden brug af kondom. Klamydiabakterien smitter let, og derfor er sygdommen meget udbredt. Lige nu har op mod 50.000 unge klamydia. Det svarer til hver 10. Men klamydia giver ofte ingen symptomer, derfor kan du have klamydia uden at mærke det, ligesom du kan smitte andre uden at vide det.

 

Hvordan undgår jeg klamydia?

Kondom beskytter mod klamydia, hvis du bruger det under hele samlejet.

 

Hvordan bliver jeg behandlet?

I langt de fleste tilfælde er klamydiabakterien nem at komme af med. Din læge giver dig en recept på medicin du skal tage og som regel, vil du være rask efter 14 dage. Hvis du har symptomer og de ikke forsvinder 1-2 uger efter endt behandling, skal du undersøges igen hos din læge.

 

Hvordan med sex når jeg har klamydia?

Du skal bruge kondom i 14 dage efter du har startet behandlingen. Har du fortsat symptomer, skal du fortsat bruge kondom.

 

Er kæresten smittet?

Klamydia smitter nemt. Der er derfor stor sandsynlighed for at din partner også har klamydia. Sørg for at fortælle, at du er smittet, så din partner kan blive undersøgt og behandlet samtidig med dig. Hvis din partner ikke bliver behandlet, kan du blive smittet igen. Har du haft andre partnere inden for de sidste 6-12 måneder skal den eller de personer også have besked. Når du giver besked videre, er du med til at forhindre, at klamydia spreder sig.

 

Hvad sker der hvis klamydia ikke behandles?

Ubehandlet klamydia kan have alvorlige følger for kvinder der risikerer:

 • Underlivsbetændelse
 • Ufrivillig barnløshed
 • Kroniske underlivssmerter
 • Graviditet uden for livmoderen.

For mænd kan det være meget ubehageligt at have klamydia, men sygdommen har ikke så alvorlige følger. Kun få mænd får betændelse i bitestiklerne med hævelse og feber som følge af sygdommen.

 

Vil du vide mere?

Klik ind på www.klamydia.dk. Du kan også ringe til din praktiserende læge, Sex-linien 70 20 22 66 eller AIDS-linien 33 91 11 19.

Januar 2007, MRA